wtorek, 14 lipca 2015

Quinoa- złoto Inków

Quinoa (komosa ryżowa) nazywana była dawniej „złotem Inków” lub „matką zbóż”. Dzisiaj nosi miano „super ziarna przyszłości”. W komosie ryżowej znajdziemy wiele cennych witamin i pierwiastków – C, E, D, z grupy B, żelazo (quinoa zawiera go dwukrotnie więcej od innych zbóż), miedź, wapń, potas, magnez, cynk, mangan, fosfor, a także regulujący pracę przewodu pokarmowego błonnik. W komosie ryżowej obecne są silne przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem groźnych chorób, a także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Quinoa nie zawiera glutenu, mogą ją zatem spożywać osoby cierpiące na celiakię. Ma bardzo niski indeks glikemiczny.


Docenili ją nawet naukowcy z NASA, którzy uznali ją za źródło niezbędnych do życia substancji i włączyli do menu kosmonautów wybierających się w długie loty kosmiczne.

Najbardziej popularna jest quinoa biała (ma najdelikatniejszy smak), czerwona i czarna mają zdecydowanie bardziej intensywny smak i po ugotowaniu są nieco twardsze. Quinoa
z powodzeniem zastępuje dodatki takie jak ziemniaki, makaron czy ryż i może być wspaniałym komponentem zup, dań jednogarnkowych oraz składnikiem sałatek, zapiekanek.
Z ugotowanej komosy można także przygotować pyszne koktajle, miksując ją z ulubionym sokiem owocowym.



Przepis na quinoa z curry

Składniki:
  • oliwa z oliwek
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 młody por, pokrojony w cienkie talarki
  • ząbek czosnku, drobno posiekany
  • szklanka cieciorki (świeżo ugotowanej lub z puszki)
  • 2 łyżki curry
  • 1cm korzenia imbiru, startego
  • 200g quinoa
  • 1/2 małej cukinii, pokrojonej na kawałki
  • 1/2 litra rosołu warzywnego
  • opcjonalnie:
  •  łyżka drobno posiekanej kolendry
  • garść drobno posiekanych orzechów nerkowca

W wysokim rondlu podgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć na niej czosnek, cebulę i por. Dodać curry, imbir i na małym ogniu smażyć jeszcze przez chwilę. Do rondelka wsypać quinoa i cukinię, całość dokładnie wymieszać. Wlać bulion warzywny, wymieszać, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować quinoa przez około 10-12 minut pod przykryciem. Podawać na ciepło. Można posypać kolendrą i orzechami.

Komosę ryżową zwaną również quinoa można kupić w sklepie Przystanek zdrowia i urody:
http://www.przystanekzdrowia.com.pl/przystanek-sklep/search.html?keyword=quinoa&limitstart=0&option=com_virtuemart&view=category

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz