Docenili ją nawet naukowcy z NASA, którzy uznali ją za źródło niezbędnych do życia substancji i włączyli do menu kosmonautów wybierających się w długie loty kosmiczne.
Najbardziej popularna jest quinoa biała (ma najdelikatniejszy smak), czerwona i czarna mają zdecydowanie bardziej intensywny smak i po ugotowaniu są nieco twardsze. Quinoa
z powodzeniem zastępuje dodatki takie jak ziemniaki, makaron czy ryż i może być wspaniałym komponentem zup, dań jednogarnkowych oraz składnikiem sałatek, zapiekanek.
Z ugotowanej komosy można także przygotować pyszne koktajle, miksując ją z ulubionym sokiem owocowym.
Przepis na quinoa z curry
Składniki:- oliwa z oliwek
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 młody por, pokrojony w cienkie talarki
- ząbek czosnku, drobno posiekany
- szklanka cieciorki (świeżo ugotowanej lub z puszki)
- 2 łyżki curry
- 1cm korzenia imbiru, startego
- 200g quinoa
- 1/2 małej cukinii, pokrojonej na kawałki
- 1/2 litra rosołu warzywnego
- opcjonalnie:
- łyżka drobno posiekanej kolendry
- garść drobno posiekanych orzechów nerkowca
W wysokim rondlu podgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć na niej czosnek, cebulę i por. Dodać curry, imbir i na małym ogniu smażyć jeszcze przez chwilę. Do rondelka wsypać quinoa i cukinię, całość dokładnie wymieszać. Wlać bulion warzywny, wymieszać, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować quinoa przez około 10-12 minut pod przykryciem. Podawać na ciepło. Można posypać kolendrą i orzechami.
Komosę ryżową zwaną również quinoa można kupić w sklepie Przystanek zdrowia i urody:
http://www.przystanekzdrowia.com.pl/przystanek-sklep/search.html?keyword=quinoa&limitstart=0&option=com_virtuemart&view=category
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz